tisdag 27 oktober 2009

simons köttgryta


Jag sitter hemma i Simons vardagsrum och pluggar medans han lagar mat till mig och per pratar i telefon.. Förvånandsvärt sympatiskt att någon lagar mat åt mig. Det blir nån sorts köttgryta tror jag. Det har dock inte börjat lukta än, men det kommer nog snart.

Mässan i morse gick bra. Jag har hosta kvar men lyckades hålla mig till att harkla mig under gudstjänsten. Vilket i sig var lite irriterande att behöva göra i och med att jag hade en mygga vid munnen hela tiden så allt jag gjorde hördes ut i högtalarsystemet. Ibland iaf, när vaktmästarna råkade ha den påslagen. Det störde nog bara när jag var tvungen att harkla mig när jag sjungit ungefär halva prefationen. Annars var det en glädjefyllt mässa. Jag brukar vara alldeles för trött på mornarna för att registrera att jag ens borde känna efter hur mässan känns, så även idag, men nu en stund efteråt känner jag mig ganska så harmonisk och glad inombords. Kan härledas direkt till morgonens övningar...

Dagens studier sträcker sig till att formulera en släkttavla av Gustafs familj (klart), kort bakgrund av Ethels liv innan Afrika (klart) detsamma för Gustaf (har inte tillräckligt med info, men typ klar), och deras kallelseberättelser utifrån teman funna i doktorsavhandlingen jag har som huvudreferens (efter lunch). Samt skriva en massa mail.

En effektiv förmiddag med andra ord. Får se hur det funkar efter Sions köttgryta. (Nu skalar han morötter... )

1 kommentarer:

Simon sa...

Simons köttgryta - recept
4 portioner
Aktiv matlagningstid: ca 1/2 timma.

Två delar potatis - ca 1/2 kg
Två delar kött (i grytbitar) - ca 500 g
En del morötter - kanske 5 st
En del lök - typ 3-4 st
En lergryta - 4-liters
Salt
Peppar
Vitlök
Rosmarin

Knåda köttet i salt, peppar, rosmarin och pressad vitlök. Låt stå och dra smak medan man gör resten.
Sätt lergrytan helt i vatten, så den står och drar vatten i ca en kvart.
Skrubba potatisen så den är utan jord och skär i bitar om ca 2 cm.
Skala morötterna och skär i bitar om ca 2 cm.
Skala löken och skär i bitar om ca 2 cm.
Töm lergrytan på vatten och blanda i potatisen, morötterna, löken, köttet, salt, peppar och rosmarin så att det blandas huller om buller. Lägg på locket.
Ställ så långt ner i ugnen det går. I studentstadens ugnar betyder det på ett ugnsgaller som man lagt på botten i ugnen. Starta ugnen på 200°. Räkna drygt en timma efter att att ugnen kommit upp i värme.
Servera.

Skicka en kommentar