onsdag 8 juli 2009

Orgelnhistoria

Den första orgeln finns redan 2-300 år före kristus. Äldsta man hittat och dokumenterat som ett arkeologiskt fynd är från 200nånting efter kristus och den hittades utanför Budapest. Eftersom den första byggdes i Alexandria tror man att orgeln var relativt populär - annars hade den inte hittats så långt därifrån.

Många viktiga kungar och män genom historien - från kejsar nero till pippin den lille - spelade på piporglar. Man tänker att det var allm'änt i de flesta stora kyrkor på 1200talet att ha en fast orgel av något slag.


Om en orgel är byggd på 1800talet - som Åkermanorgeln i Domkyrkan här i Uppsala - är den Romantisk. Det betyder att den låter bröligare - den ska låta som enhel orkester fick jag lära mig idag. En gång fanns till och med en organisation som verkade för att man skulle riva ner alla romantiska orglar och bygga "riktiga" barocka istället. Endel revs men det finns praktexemplar kvar. Te.x. den i uppsala från 1890talet. De romantiska är svåra att ha körsång till, ljudet är så brett, men samtidigt, om man ska spela Bach tycker jag att det låter betydligt bättre på Åkerman orgeln än den nya vi har här i domkyrkan som ska vara mer barock och framförallt allsidig. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar