tisdag 21 april 2009

kung magnus fel

Visste ni att Magnus eriksson, kung i sverige på 1300 talet köpte skåne och blekinge av danmark för pengar han var tvungen att låna av kyrkan. Den hutlösa summan av 34 000 mark silver (vet inte vad det är i dagens marknadsvärde, men antagligen en hel del...den var iallafall hutlös 1332 enligt min bok). Betyder det att skåne och blekinge egentligen tillhör kyrkan? Eller Katolska kyrkan, för det var påven som stog för notan. Eller möjligtvis Norge, för margareta (unionsdrottningen) stog senare för att betala av en bit av skulden och hon var född i norge. Om jag mins rätt. Men hennes pengar var från både norge och danmark och påven. 
Hm. iallafall, allt det här tillsammans kan betyda att skåne och blekinge egentligen tillhör någon annan än sverige och att jag kanske inte kommer klara min munta nästa vecka, jag blir för intresserad av detaljerna att jag fastnar och läser för långsamt. 


Undra om Kung magnus hade en aning om vad han gav sig in i och ställde till med den där dan när han tänkte, ja vet vi köper....

3 kommentarer:

Emi sa...

Jadu, ibland fastnar man i detaljer. Men det är roligt det med! ;)

(jag är dålig på att kommentera, men jag lovar - jag läser varje inlägg!)

Klara sa...

Det är ju detaljerna som är bäst!! Speciellt om du har en muntlig tenta! Då kan du mörka att du inte kan stora drag och istället gå in och analysera detaljer, som du förklarar är mycket mer givnde. du kommer framstå som djup, kunnig och otroligt påläst! kör hårt!

Ida Eklund sa...

Jag ville bara säga att jag tycker i alla fall att Magnus gjorde en sällsynt god investering. Alla vill väl ha Skåne, och vi kommer inte på rea inte. Så d é så!

Skicka en kommentar