torsdag 27 augusti 2009

motsägelser = bra!

En intensiv paus i en hektisk dag. 
Idag var jag i tid till morgonbönen och sen var det föreläsning med leif nanfeldt. Han är en mångsidig man som dels skriver ganska mycket själv, är präst, skriver melodier till tex ulf nilsson (bolibompa-farfar) texter. Har varit med och översatt många utav aionas bibelvisor/lovsånger och jobbar mycket med föreläsningar om liturgik och annat i församlingar runt om i hela sverige. Han håller kurser för körer och en massa andra saker. 
Han pratade om hur liturgiken måste vara tillgänglig och mottagbar - han utgick ifrån ett arbete som han och ulf nilsson har gjort då de skrivit om de liturgiska sångerna - gloria, agnus dei, kyriet osv) för att barn ska kunna förstå vad det handlar om. 

Det som var mest spännande var att han lite sa tvärtemot vad föreläsaren igår sa. Igår handlade det om vikten att förklara och bevara samma liturgik, han sa bland annat att han avskydde temamässor och att vi definitivt inte behövde fler någonsin. en av de första grejerna leif sa idag var att han skrivit en temamässa. 

Fast om man lyssnar noga sa de lite samma sak ändå. Nämligen att den sjunga liturgiken och sångerna i gudstjänsten har en djupare betydelse, och den måste förklaras och göras tillgänglig. Efter det hade de helt olika ideer om hur. Men vem har inte det? Jag tycker det är grymt positivt att bli provocerad av motsägelser som de här. Då måste man tänka själv och gå till botten med vad det vi gör verkligen betyder - både för mig, kyrkan och vad det får för konsekvenser. Mycket bra!!!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar